Silva Strong Dark

As incerca sa fiu cat mai concis despre Silva Dark. Nu o caut cu disperare, tocmai pentru ca nu urmaresc in mod neaparat berea tare, ci berea mai aromata, sau una care are ceva de spus. Aici e problema, ca Silva Dark are ceva de spus. Este printre putinele de la noi care are o tarie corespunzatoare, apropiindu-se de berea germana de gen. In plus este printre putinele beri dark de productie nationala si observ ca Grupul Heineken (titularul marcii) o produce in continuare cu succes. In genere, berea neagra (dark beer) vine cu ceva in plus fata de lager-ul blond, aducand si savoarea caramelului, a nuantelor de echilibru amarui-dulce, a unor arome peste cotidian. E o bere grea, tare si aspra pentur gusturile romanilor, insa nu si pentru al meu.

Producator: Heineken Romania

ABV: 7%

Stamm (EP): 16gr.P

Continut: apa, malt de orz, porumb, hamei

Culoare: maroniu transparent clar

Carbonatie: medie; Spuma: persistenta si cremoasa

Parfum: predomina maltul prajit si caramelul

Gust: echilibrat intre amarui si caramelizat. Caramelul este bine sesizabil la finish, unii straini comparandu-l cu gustul final al dubbelului belgian.

Negativ: fata de parfumul de caramel (care e partea placuta si insolita a acestei beri) se simte prea tare alcoolul, de parca ar fi fost adaugat in mod nefiresc in procesul de fabricatie

Total: ar trebui sa ne mandrim ca si in Romania se produce inca asa ceva.

sursa foto

3 thoughts on “Silva Strong Dark

  1. evi

    e printre singurele beri care-mi plac tocmai pentru ca desi este dark, nu este totusi amara.

  2. RomeoS

    @evi – nu e amara deoarece maltul folosit nu este prajit, ci caramelizat. Cerealele pentur malt nu sunt prea prajite sub flux de aer fierbinet in furnale speciale. Deoarece maltul este expus foarte putin timp, cerealele de caramelizeaza fara a se arde. In plus la isi are aportul si tipul de hamei golosit, dar si drojdia.
    Se asemeamana cu berile belgiene de tip dubel, dar nu se compara 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.