Berea in Antichitate

Berea este considerata ca fiind cea mai veche bautura din istoria omenirii. Este datata ca a aparut pe masa oamenilor incepand cu mileniul al 6-lea, inainte de Hristos. Cel mai probabil, procesul de fermentare s-a descoperit prin udarea din greseala a painii. Apoi, fermentarea a fost redescoperita de mai multe ori, independent, in diferite triburi, dezvoltandu-se astfel diferite feluri de bere.
Cele mai vechi urne de bere descoperite provin din Mesopotania mileniului al 4-lea, inainte de Hristos.
Se pare ca berea era mult mai graoza, mai intunecata la culoare, slab alcoolizate si hranitoare. Din aceasta cauza unii lucratori erau platiti in bere. In timpul lui Hammurabi in Codul de Legi sunt incluse reglementari privind procesul de fabricare si comercializare a berii pentru protejarea consumatorilor. Pedeapsa pentru cei care “botezau” berea sau furau la cantar din bere era inecul. Cercetataorii au descoperit chiar si retete scrise cu litere cuneiforme pe table de lut, cea din imagine fiind expusa la muzeul din New York.
Berea s-a dezvoltat mai ales la popoarele sedentare, cultivatoare de cereale.
Nu puteau lipsi din acest tablou nici egiptenii. Acestia considerau berea un aliment ce nu trebuia sa lipseasca din dieta zilnica a fiecaruia.
Berea era importanta si pentru cei din Roma timpurie, insa in timpul Republicii Romane vinul a inlocuit berea de pe mesele romane. Pentru ca triburilor germanice erau mari amatoare de bere, romanii au considerat-o bautura barbara.
Si tracii cunosteau berea pe care si-o fabricau din secara.
Binenteles ca si chinezii au avut berea lor, produsa cu 5000 de ani in urma, denumita kui.

informatii preluate de pe wikipedia.org

Leave a Reply

Your email address will not be published.