Radeberger Pilsner

Daca se mai poate pune inca in chestiune rigoarea germana la capitolul a face ceva mai degraba decat nimic, nu ne ramane decat sa ne referim la lucrul nemtesc in sine. Pana la urma, la nivel de bere, rigoarea se invecineaza cu industria (ca asa a fost cu berea de cand lumea, ea necesita mai multe operatii cum ar fi fiert la timpi precisi si alte calcule, departe oricum de veselia resimtita la producerea vinului) dar mai are si un plus de poezie a gustului adus de malt si de hamei. De data asta m-am oprit la o bere estica urmarind, cel putin la nivel declarativ, o savoare boemiana (avand in minte apropierea geografica a zonelor). Nu! Desi estica, Radeberger e o bere pur germana, un pils sec, sobru si de o intensitate marcata (pe undeva prea mult speculata si aici ma refer la un finish prea extins), o combinatie abrupta de gusturi. Si asta o spun in sensul bun al cuvantului. Are o prezentare sobra, dar si luminoasa, deschisa, cu numele marcii scris cu auriu poe un fond alb, fara alte decoruri care sa distraga atentia… pana la urma, ochiul e sclavul mintii…

Producator: Radeberger Exportberbrauerei GmbH, Radeberg, Germania

Stil: pils / german pils

ABV: 4,8%

Culoare: galben pai transparent. Carbonatie medie; spuma e fina si abundenta la inceput insa se disipeaza in mai mult de un minut. Se mentine la suprafata lichidului si la menisc intr-o pelicula fina. Vagi dantelarii pe pahar.

Parfum: malt cu nuante amarui-fructate, de intensitate medie, oferind de la inceput impresia unei densitati remarcabile.

Gust: corp mediu ca senzatie de palat, oferind imediat un amarui abrupt care mascheaza in buna parte celelalte senzatii; se distinge insa un fond echilibrat de malt, de medie intensitate, zaharurile fiind in buna parte estompate. Finish mediu ca intensitate, amarui, cu vagi nuante lemnoase, sec, foarte pu?in astringent. Predomina aceeasi nuanta amaruie ca si a corpului care se pastreaza si dupa inghitire, luand in timp si o tenta metalica.

Per total: un pils mediu ca si corpolenta, sec si destul de comun pentru ce se produce in Gemania sau Austria, moderat ca grad de alcoolizare, fara zaharuri notabile in gust, dar oferind o senzatie de amarui proaspat si sincer.

sursa foto

Leave a Reply

Your email address will not be published.