Open Source Beer Project

V-am prezentat pe la inceputuri curentul FREE BEER bazat pe filosofia free software/open source

Acum e randul sa va prezint si primul proiect Open Source Beer. In mare parte conceptul este acelasi cu cel adoptat de FREE BEER. Singura diferenta este data de reteta berii, tehnologia de fabricatie si comunitatea.

La baza acestui proiect este reteta unei marci comerciale de bere produsa de Flying Dog Brewery Stati linistit, nimeni nu a furat nimic: Flying Dog Brewery a facut public “codul sursa” al berii (reteta) pentru a-si populariza si imbunatatii produsul.

In plus, baietii de la “Cainele Zburator” ofera suport in alegerea ingredientelor cat si in propcurarea echipamentelor folosite in procesul de fabricatie a berii in gospodarie. Unii vor spune ca e mai degraba vorba de o franciza. Nu este franciza pentru ca Flying Dog Brewery nu te obliga sa le folosesti echipamentele si ustensilel lor: ai voie sa imbunatatesti reteta, ulterior facand-o publica la randul tau.

De asemena poti sa comercializezi berea semnaland sursele de preluare a “codului”.

6 thoughts on “Open Source Beer Project

 1. CO2 SOLID

  E o idee cam stupida, mai ales ca nu vorbim de vreun produs scump, greu de obtinut. Beri bune sunt cu duiumul, iar asta la un pret accesibil. Nu stiu câti si-ar dedica din timpul liber sa fabrice berea când… ar putea pur si simplu s-o bea, cumparata de-a gata. Blonda, bruna, aromata…

 2. admin Post author

  Nu exista traditie in Romania decat in Bucovina si putin prin Transilvania in fabricarea berii insa nu inseamna ca nu se poate si ca nu este buna.
  In cazul care e stupid inseamna ca e o stupizenie ca isi fac unii palinca sau vinul ce sa mai spunem de taiera porcului, parlirea, transare, etc pana se ajunge la o toba.

 3. Mihai

  Mi se pare o idee formidabila! Din pacate, in Romania nu se prea gaseste bere de calitate si, implicit, nu exista o cultura legata de bere. Multi au ramas cu impresia ca berea e de doua feluri: blonda si bruna. Ca doar atat stiam si noi in comunism. Nu tu IPA, nu tu Hefeweizen sau Double Bock, cand noi nici macar de Stout nu auziseram. Mare mi-a fost bucuria sa vad ca se poate cumpara, si la noi, Leffe (si aceea doar in variatiile blonda si bruna). Nu ca ar fi cea mai buna bere pe care am baut-o vreo data (nici macar nu este stilul meu preferat), insa macar e un Ale.
  De asemenea, m-a bucurat foarte mult sa gasesc acest site/blog si sa aflu ca si in Romania exista oameni pasionati de bere. Buna.

 4. Mihai

  Vorbind despre masura in care este stupid sau nu sa propui producerea amatoriceasca de bere, tin sa va povestesc despre o afacere in America, ce permitea amatorilor sa-si produca propriul vin. Iar asta nu oricum: businessul avea tot ce trebuia productiei de vin iar tu, clientul, puteai interveni oriunde in procesul de productie. Puteai, spre exemplu sa te duci la cules de struguri, puteai sa iei decizii in orice stadiu intermediar, terminand cu imbuteliatul si designul etichetei. Produsul final putea varia de la cateva zeci de sticle pe care sa le faci cadou prietenilor, pana la un produs care sa intre in comert, in functie de cat iti propuneai sa investesti. In fond, daca esti cunoscator de vinuri, de ce sa nu stii cate ceva despre cum se face vinul.
  La fel e si cu berea. Daca te intereseaza ce bei, de ce n-ai expernimenta putin, improvizand propria bere. In State exista o adevarata industrie care vinde te miri ce ustensile ingrediente si mirodenii pentru cei care vor sa-si faca propria bere.
  Productia de bere acasa mi se pare cu atat mai oportuna in Romania, cu cat tocmai aici nu se gasesc beri bune. Va rog sa-mi spuneti daca se gaseste vreun IPA pe undeva, de preferinta de la Dogfish Head sau Lagunitas. Daca nu, ar merge si un English Ale, de oriunde o fi.

 5. Web design

  Am fost odata in vizita la Tuborg, sa vizitez fabrica de bere. (au ziua portilor deschise pe 1 decembrie) Era destul de tehnologizata fabrica, si o fabrica artizanala cred ca are niste puncte in minus fata de o fabrica profesionista.

 6. Portabilitatea numerelor

  Era in Bucuresti o fabrica veche de bere exact unde este acum clubul Bavaria. Cand s-a deschis clubul serveau bere la halba facuta acolo si mergeam mai mereu.Imi placea ideea.

Leave a Reply

Your email address will not be published.