Lambic

Lambic este un tip de bere foarte diferita. Numele ei vine de la oraselul belgian Lembeek aflat apropiere de Brussel

Particularitatea acestui tip de bere este modul de fermentare. Berea Lambic este produsa in urma fermentatiei spontane

Procesul de fermentatie spontana consta in expunerea mustului de bere la bacteriile din aerul de pe valea raului Zenne si depunerea drojdiei salbatice la suprafata. Acest proces neobisnuit de fermentare a berii ii da mai tarziu bauturii o savaore aparte: o tenta de vin de sec  si un gust de fruct putin acrisor.


Palticularitatile nu se opresc aici. In berea lambic hameiul adaugat trebuie sa fie uscat si aerisit cel putin 3 ani pentur a-si pierde aroma ce da savoarea binecunoscuta. Aici hameiul este parte din reteta numai datorita faptului ca are proprietati in conservarea bauturii. Din cazua ca hameiul este vechi, cantitatea adaugata va fi de 3-4 ori mai mare.

Fermentarea se face deci “la vedere” in bazine mari, descoperite aflate in incaperi unde ferestrele nu sunt inchise pentru a permite patrunderea aerului de afara putator de bacterii ale drojdiei salbatice.

Dupa fermentarea berii aceasta este pusa in butoaie, pentur limpezit si maturare. Dupa un an aceasta bere este considerata “tanara” si se gaseste prin puburile belgiene. Procesul de maturare poate continua peste 3 ani, existand anumite categorii de lambic pentru care maturarea dureaza peste 6 ani.

Dupa primul an, pentru a stimula fermentarea intr-o anumita categorie de lambic se adauga zahar din fructe, insa direct cu fructe: cirese, caise, fructe de padure. Aceasta este defapt adevarata bere de fructe si nu cea cu adaosuri de siropuri sau alti aditivi si stimulenti alimentari.

Tipurile de lambic sunt: Lambic pur, Gueze (un amestec de lambic tanar de un an si lambic de 2-3 ani), lambic de fructe, Faro (lambic tanar slab alcoolizat si la care pentru carbonatie se adauga zahar brun; se consuma in general doar draught) si Mars (bere lambic slaba fara adaos de zahar pentru fermentatie; varianta traditionala pentru faro si necomerciala)

6 thoughts on “Lambic

  1. Politrad

    Mi-ar placea sa scrii mai des articole despre beri de import. Personal am testat cel putin 100 de tipuri de bere pana acum si sunt unul dintre aceia care considera ca berea este o bautura pe care trebuie s-o savurezi si de care nu trebuie sa abuzezi. Preferatele mele sunt berile albe germane: Franziskaner, Erdinger si Paulaner.

  2. Fotografistul

    Nu stiam ca berea poate fi maturata si ca prin invechire i se sporesc calitatile si nu cunosteam nici metoda de fermentatie zisa aici spontana.

  3. Catalin

    As mai adauga doua tipuri :Kriek care e Lambic refermentat impreuna cu visine si Fruit: Lambic refermenta impreuna cu sirop de fructe sau fructe intregi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.