GAMBRINUS – protectorul berarilor si regele berii

Gambrinus este un rege legendar din Flandra secolului al XIV-lea si este considerat protectorul berii si al berarilor. Istoricii considera ca acest personaj legendar este aceeasi persoana cu Ioan cel Neinfricat , considerat ca fiind inventatorul berii cu hamei. El este sarbatorit in Europa si America de Nord pe data de 11 Aprilie.
[ad]
Urmand etimologia latina a numeluiGambrinus ar fi fost initial Ganeae Birrinus adica “cel care a baut in taverna” de asemenea exista voci care considera ca acest cuvant a derivat din celticul camba care se refera la o halba de bere.

Din cauza semnificatiiei care o are Gambrinus multe beri si berarii din America de Nord si Europa si-au luat acest nume: Rosé de Gambrinus in Belgia; Beraria Gambrinus din Plze?, Cehia; Gambrinus de Mulhouse din Alsacia, Franta; The Gambrinus Brewing Company, Ohio, SUA; Braseria Gambrinus din Marsala (Sicilia), Italia si chiar si in Romania berea Gambrinus.

2 thoughts on “GAMBRINUS – protectorul berarilor si regele berii

 1. Nicolae Marinescu

  Stimate d-le Semeniuc,
  Va contrazic cu privire la geneza numelui regelui berii- Gambrinus. Originea este flamanda si vine de la numele ducelui Jan Primus ( in flamanda “Jan” se citeste “Han”), care a fost primul care a reglementat productia berii in Flandra. De la JAN PRIMUS la GAMBRINUS nu este decat un pas. Nu vine din latina.
  Cu stima
  Nicolae Marinescu

 2. RomeoS Post author

  Domnule Marinescu, aveti si dumneavoastra dreptate.Dar aici parerile sunt impartite. Unii sustin originea latina a numelui, iar altii (mai ales belgienii) originea flamanda.
  Eu o voi sustine pe cea latina, ca e mai aproape de noi 🙂
  Voi face un articol nou in care voi prezenta si varianta flamanda.
  Va multumesc de atentionare,
  R

Leave a Reply

Your email address will not be published.