Tag Archives: pahare

Paharul de bere

Fie ca e Ale sau Lager, Blonda sau Bruna, tare sau slaba, cu alcool sau fara berea are gust bauta din pahar. Cum putem savuta perfectiunea berii? Alegand paharul perfect. In randurile urmatoare voi face o scurta trecere in revista a paharelor de bere folosite si tipul de bere la care se recomanda:

Halba germana

Este halba care o stim in berarii de cand lumea. Denumirea ei vine de la cuvantul german half care inseamna jumatate, facanduse aluzie la faptul ca halba are jumatate de litru (0,5 litri). Nu este recomandata folosirea esi doar pentru un anume tip de bere insa din experienta se preteaza berii direct din butoi.

Halba Dimpled Pint

Este o halba la fel de intalnita ca cea prezentata mai sus insa este asociata puburilor britanice.  Numele de Dimpled Pint vine de la “gropitele” de pe suprafata exterioara (Dimpled in engleza inseamna grpopita in obraz), iar Pint este unitatea de masura englezeasca (1 pint = 0,473 litri). Este folosita la scara foarte larga de bautorii de zi cu zi.

Paharul Pint

Este foarte cunoscut ca fiind reprezentativ pentru puburile irlandeze si mai poarta denumirea de Paharul pentru Pub. Forma a fost consacrata de cea mai populara bere irlandeza: Guinness . Este folosita si pentru consumul de ale englezesc si porter. Volumul este de 0,473 litri. Ca o variatie a acestui tip de pahat este intapnit si Paharul Pint Imperial cu volum de 0,568 litri, foarte popular si in S.U.A.

Paharul Pilsener(Pilsner)

Cred ca denumirea lui spune totul despre tipul de bere pentru care este folosit. Ca volum acestea variaza intre 0,237 litri si 0,355 litri. Aceasta forma consacrata a paharului are scopul de a pune in evidenta culoarea aurie si claritatea unei beri lager bine facute.

Paharul Flute

Da, este vorba de paharul alungit folosit si la sampanie. Ca volum, cele mai folosite sunt de 0,355 litri. Este preferat in general de belgieni la consumul de lambic si bere de fructe. Forma alungita ajuta la mentinerea carbonatiei si persistenta aromelor. De asemenea aceste pahare dau o nota de eleganta si stil celor care il folosesc.

Pocalul

Cei care au impus moda pocalului la bere au fost belgienii. Este folosit la consumul de bere trappist, bere aromatica, ale scotian, ale belgian. Pocalul are diferite dimensiuni ca forma insa sunt foarte asemanatoare cu paharele pentru vinars (coniac). Aceasta forma te ajuta la mentinerea aromelor. In Romania cel mai popular pahar din aceasta categorie este cel de Stella Artois cunoscut si sub numele de pahar lalea Adevarul este ca si eu prefer sa savurez berea rosie sau neagra dintr-un pahar lalea :)

Pahare Weißbier

Este paharul folosit pentru consumul de bere germana Weißbier(bere alba) si are volumul de 0,5 litri. Exista si pahare mai mici de 0,25 litri si 0,33 litri folosite mai ales in Belgia.

Stein (Pullstein)

E halba veche cu capac din ceramica, zinc sau sticla. capacul in general este de zinc, insa sunt cazuri in care este din sticla sau din ceramica. Denumirea vine de la cuvantul german Stein care inseamna piatra. In vechime aceste halbe erau congectionate din piatra pentru a tine cat mai timp berea rece. In acea halba se aducea berea din pivnita si era turnata apoi in pahare.

Paharul de un Yard

Este un pahar foarte lung, de un yard ( 0,9144 metri ) popular in Anglia, Australia si Noua Zeelanda . Varianta autohtona este berea la metru. Nu se recomanda pentru un anumit tip de bere, fiind folosit si pentru ale si pentru lager.

Acum ca stim cu ce sa bem va urez bere placuta!