Tag Archives: bere belgiana

Lambic

Lambic este un tip de bere foarte diferita. Numele ei vine de la oraselul belgian Lembeek aflat apropiere de Brussel

Particularitatea acestui tip de bere este modul de fermentare. Berea Lambic este produsa in urma fermentatiei spontane

Procesul de fermentatie spontana consta in expunerea mustului de bere la bacteriile din aerul de pe valea raului Zenne si depunerea drojdiei salbatice la suprafata. Acest proces neobisnuit de fermentare a berii ii da mai tarziu bauturii o savaore aparte: o tenta de vin de secĀ  si un gust de fruct putin acrisor.

Continue reading

Grimbergen Blond

In principiu, despre Grimbergen se poate spune ca e o bere de abatie rezonabila, preluata si impinsa spre lumea larga. Are o prezentare insolita, putin incarcata dupa mine, cu un fel de vitraliu peste care se suprapune o pasare, un fel de phoenix, aluzie la renasterea abatiei de la Grimbergen dupa numeroase incendii (de unde si Ardet Nec Consumitur, ca deviza). Se pare ca pe vremuri, prin Evul Mediu calugarii belgieni, pe langa post si rugaciune se indeletniceau si cu o activitate mai umana si anume brasajul. Nimic ne-onorabil in asta, in ideea ca era inca o activitate in onoarea Domnului… pe la noi calugarii se ocupau intens de vinificatie (ceva normal, avand in vedere clima de pe aici).

Brand: Carlsberg Group

Tip: bere de abatie (ale)

ABV: 6,7%

Contine: apa, malt, zahar, caramel (colorant), extract de hamei, antioxidant (acid ascorbic)

Culoare: cupru ferm, transparent. Carbonatie medie; spuma din perle fine, nepersistenta, slaba tentativa de dantela de spuma.

Parfum: predominant de malt cu note de caramel si o usoara aroma lemnoasa bine ascunsa.

Gust: corp plin si intens prelungit cu o senzatie dulceag dens si de durata (pe palat) cu nuante fructate sau lemnoase si in plus cu un usor dulce-acrisor interesant, fara sa fie neplacut. Maltul predomina in ce inseamna gust oferindu-i corpolenta si mascand in mare parte alte senzatii. Finish sec, usor amarui cu aceeasi predominanta de malt.

O bere de abatie decenta cu un corp solid si savuros si care, chiar daca e produsa de un gigant al lager-ului, se tine destul de bine.

sursa foto

Hoegaarden Witbier

Berea alba isi face si pe la noi simtita prezenta si chiar am observat ca are si consumatori, datorita savorii noi pe care o aduce. Probabil ca producatorii de la noi ar trebui sa se simta putin si sa produca in tara si ceva witbier sau macar weitzen, ca de grane n-ar trebui sa ducem lipsa (in principiu), nici de apa (care e prin unele locuri mai dura sau mai putin dura). Deci, treziti-va baieti, lucrati si pentru gust nu numai cu gandul la buzunare!!!

Hoegaarden in schimb e unica! Nu cred ca s-ar putea produce la noi. Are o prezentare interesanta, sobra, intr-o sticla embosata cu emblema producatorului. Eticheta e simpla, cu toate informatiile necesare: ca se produce de prin anul 1440 in Belgia, ca e nefiltrata, ca are AVB 4,5%. Nu steme si nu recitaluri cu medalii. Felicitari, domnilor de la InBev! Continue reading