Dubbel

Dubbel este un stil de bere belgiana de fermantatie inalta (ale).  In 1856 calugarii trappisiti de la Abatia Westmalle au fabricat o bere de culoare rosiatic-maronie intunecat, cu gust dulceag si arome de ierburi si fructe, cu o concentratie ridicata de alcool si cu o cantitate dubla de malt pe care au numit-o dubbel.

De mentionat este faptul ca in 1836 aceiasi calugari a fabricat o bere alba, cu gust asemanator, insa cu o concentratie mai mica de alcool.  Avand aceasta experienta, calugarii trappisti de la Westmalle au imbunatatit formula berii, ajungand in 1936 la o concentratie de alcool de 7%  din volum aplicand o a doua fermentare in sticla.


Dupa al doilea razboi mondial au aparut mai multe marci de bere de acest fel, numele de dubbel definind astazi o bere bruna, obtinuta prin fermentatie la temperaturi inalte (ale) , cu o concentratie de alcool de 7-8% din volum data mai ales de a doua fermentatie direct in sticla si cu cantitate dubla de malt, cu aroma pronuntata si un gust mai puternic decat cel de pilsner, insa putin mai moale decat la berea trippel.

Dintre cele mai populare beri dubbel va recomand: Westmalle Dubbel , Bornem Dubbel , Chimay Red

6 thoughts on “Dubbel

  1. Florin

    Am confundat intial berea asta dubbel, cu duvvel, o alta bere belgiana deosebita. Am sa incerc si asta, merci de pont.

  2. darius

    Arata foarte bine..in poza :),nu stiu la gust,de unde poti sa cumperi o astfel de bere? Parerea mea e ca noi stam putin cam prost la capitolul importuri de bere,eu de ex. caut firme care importa bere belgiana sau nemteasca.. .si e cam greu de gasit.Oricum e prima data cand intru pe pagina ta si cred ca o sa revin foarte des,fiind fan al berii 🙂

  3. admin Post author

    din pacate , ca si televiziunea de la noi, piata este dictata de cerere. Sunt putini temerari care se incumeta sa cultive piata gustului berii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.