Despre Krusovice in doi timpi

Ma intreb oare cand vor inceta cehii sa mai surprinda? Spre bucuria si confortul nostru se pare ca inca sunt departe de a raspunde la intrebarea asta. Au dat lumii cel putin un scriitor care e inca citit cu nesat (Franz Kafka, nu-i asa?), au avut dintotdeauna o mare echipa nationala de fotbal. La hochei – se descurca. Au privit neincrezator spre regimul comunist, demonstrandu-i slabiciunile si au fost invadati de prietenii socialisti (mai putin romani) in 1968. Au pastrat in picioare ce au si ce le da identitate si conserva toate lucrurile astea. Oare de ce n-ar fi si legendari producatori de bere? Oh, dar chiar sunt si inca temuti chiar si de nemti in buna masura. Cehii aduc o bere de o savoare deschisa si cu o densitate apreciabila, depasind in buna masura lager-ul german, mult mai sec si prea serios.

Krusovice Imperial 12

Prezentarea e de-a dreptul pretioasa: eticheta aurie cu rosu si numele marcii scris cu alb sau auriu, pe un fel de banner stil panglica, o coroana (emblema vechii regalitati cehe) plus medalii si referiri istorice la anul de fabricatie. O prezentare demna de ceva regal, ascunzand si o calitate pe masura.

Producator: Kralovsky Pivovar Krusovice, Cehia / Heineken Group

Stil: pils

ABV: 5%

Culoare: galben cuprat, transparent.

Carbonatie: medie si suficienta pentru a raspandi si echilibra aromele continutului. Spuma intensa de la inceput se pierde vag pe parcurs.

Parfum: aroma densa de malt cu un subtil ierbos interesant, cu hameiul sensibil prezent in fundal. Un parfum vesel, de bere in buna forma si in acelasi timp unic.

Gust: corp structurat, dens si savuros, plin, cu prevalenta maltului si a unei note de caramel. Pe palat, da un echilibru amarui-dulceag interesant si incitant in acelasi timp. Finish sec si amarui cu nuante ierboase, un amarui care se pastreaza si dupa inghitire.

Per total: e de apreciat densitatea si gustul intens ca si combinatia dulceag-amarui si finish-ul sec care te face sa spui… ce-a fost asta?

Krusovice Cerne

O eticheta neagra, clasica cu numele marcii scris cu rosu si argintiu ?i pe care cehii inoveaza cu diverse imagini de cetati sau catedrale.

Producator: Kralovsky Pivovar Krusovice, Cehia / Heineken Group

Stil: dark lager

ABV: 3,8%

Culoare: negru sau brun inchis, transparent cu reflexe rosiatice. Spuma densa cu aspect de caramel, trece in timp, ramanand ca o pelicula la suprafata lichidului si la menisc. Carbonatie medie.

Parfum: malt prajit cu certe inflexiuni de caramel. Paradoxala e aroma saturata a orzului care da si un subtil lemnos. Toate fac din aceasta bere ceva pretios inc? de la deschiderea sticlei.

Gust: corp plin, savuros si intens, predominand un amarui lemnos interesant. Corpolenta amestecului salveaza gradul slab de alcoolizare al lichidului si chiar si asa, textura e echilibrata si nu da de la inceput senzatia lipsei unui ABV mai mare (probabil ca daca ar fi avut 7% alc./vol. ar fi fost un porter excelent). Ce mai, ca artisti intr-ale berii, cehii au invatat sa fie si masurati in anumite privinte. Finish amarui persistent, mediu astringent, putin cam alungit dupa mine, insa echilibrat si savuros pentru ce s-a dorit prin aceasta bere.

surse: foto1 foto2

9 thoughts on “Despre Krusovice in doi timpi

 1. health

  cehii chiar au realizat lucruri marete spre deosebire de ceilalti fosti comunisti…bravo lor ca au si o bere pe masura

 2. RomeoS

  cantitativ nu ma pot pronunta, insa ca marci am inceput sa lucrez la o lista si am trecut de 500.

 3. lucvald

  In sfarsit un calup de informatii pe masura acestei beri…….So, d-aia este berea mea preferata ! 😀

  Merci, Romeo !

Leave a Reply

Your email address will not be published.