Degustarea Berii

degustNu de putine ori am fost intrebat: Cum degusti o bere? Ei bine, si eu consieram berea doar o bautura racoritoare. In timp, am inceput sa gust mai multe beri, incercand sa le gasesc particularitati. Am inceput sa ma documentez, devenind membru in comunitatile internationale de degustatori amatori. Incet incet, am inceput si eu sa diferentiez berile, nu numai dupa marca, ci si dupa tip si stil.
Nu ma dau un expert in degustarea berii insa va dezvalui ce urmaresc eu cand savurez o bere:

ASPECTUL berii este ca si dragostea la prima vedere. Daca nu iti place cum arata berea respectiva cu siguranta nu o vei savura.  E necesar sa stim ce aspect trebuie sa aibe acea bere:  o bere alba trebuie sa fie tulbure, in schimb o bere pilsner trebuie sa fie cat mai clara. Aspectul nu il puteti verifica decat daca aveati o bere in sticla. Uitati-va la lumina si cautati sa observati daca exista mici bule de CO2 in apropierea gatului. In cazul in care le-ati descoperit, inseamna ca sticla a fost agitata de curand si se recomanda s-o lasati putin pe masa sa astepte cateva minute pana va fi desfacuta.
Daca berea are insa un aspect mai tulbure ca de obicei e posibil sa avem o bere invechita si atunci verificati termenul de garantie. Daca berea nu e expirata pur si simplu mai lasati berea in pozitie verticala cca 48 de ore pentru limpezire.
Inainte sa turnati berea in pahar, pentru a avea un guler de spuma de 2 degete, lasati 20 de secunde berea sa se linisteasca. Veti observa un abur dupa deschiderea sticle. Dupa ce adispare acesta puteti sa turnati in paharul inclinat controland astfel si grosimea spumei.
important: Nu atingeti gatu sticlei de gura paharului. Cat a fost depozitata sticla de bere in frigider sau in timpul transportului la suprafata sticlei s-au depus diferite “chestii” care vor schimba gustul si aroma berii.

AROMA berii este data de mirosul specific pe care il dau ingredientele de baza al berii. In functie de tipul de bere si de consitenta ingredientelor aroma poate fi dulce, acrisoara, de ierburi, fructata, lemnoasa, amaruie. Aroma este indusa ca urmare a  a fermentarii cerealelor si combinarii ingredientelor , in special maltul si hameiul. De la fermentare apare aroma fructata: fructe de padure, fructe coapte, capsuni, banane, mere, prune, struguri, fructe uscate.

BUCHETUL berii este aroma specifica berii data de hamei. In functie de tipul de bere aceasta aroma este mai puternica sau mai slaba. De exemplu la berea lambic este preferat ca buchetul sa fie insesizabil, folosindu-se hamei mai vechi si aerisit doar pentru calitatile sale de conservant. La alte beri buchetul va fi mai persistent, existant si un indice de amar. Acest indice apare pe eticheta ca IBU. Berea pe gustul romanului are IBU in jur de 20.

CARBONATIA este data de prezenta CO2-ului in bere. Aceasta are rolul de a omogeniza aroma berii. Daca avem o carbonatie excesiva aceasta va ascunde aroma berii.  Lipsa carbonatiei sau carbonatia slaba va induce berii un gust dulceag, statut, cu un buchet dezechilibrat. ( pisat:) )Din acest motiv se recomanda un echilibru in carbonatie.
Carbonatia este de doua feluri: naturala – la care CO2-ul apare in bere in urma fermentatiei (berea vie) si artificiala – cel in care la imbuteliere este adaugat CO2-ul (bera pasteurizata) Acesta este si motivul pentru care o bere vie este savuroasa mai mult timp decat berea pasteurizata.

DEGUSTAREA PROPRIUZISA Mie imi place sa numes acest moment savurarea berii si este considerat cel mai obiectiv moment.  Este momentul in care turnam berea pe gat. Daca ceilalti indici pot fi standardizati, gustul berii fiecare il perceput diferit, in functie de dispozitie, fel de mancare asociat sau ambianta.

DUPA DEGUSTAREA este gustul pe care il lasa berea in gura dupa cea ati inghitit-o. In functie de tipul de bere consumata va persista AROMA si BUCHETUL acesteia.

Cam asta urmaresc eu cand la degustarea unei beri. Voi reveni si cu o prezentare a modului pasilor ce se parcurg in degustarea berii.

9 thoughts on “Degustarea Berii

 1. scorojit

  Te salut. As vrea sa-mi zici daca cunosti prin Romania un loc unde berea se tine la butoi de lemn si se serveste in halbe de lemn. Tare-s curios si sunt sigur ca are alta savoare. Am inteles de la taica-miu ca ar fi prin vreun sat prin vestul tarii.

  Daca m-ai putea lumina, ti-as fi recunoscator si m-as revansa cu o bere rece la halba cu prima ocazie.

  Mult noroc.

 2. admin Post author

  Buna idee, insa noi avem cam putine feluri de bere pe piata. Intai educam gustul si apoi il punem in discutie. Vorba ceea: Gusturile nu se discuta, se cultiva!

 3. admin Post author

  @scorojit
  am auzit si eu de o asemena legenda insa pana acum nu am avut ocazia sa testez. nu pot sa vorbesc despre ceva ce nu am vazut. Promit ca o sa fac cercetari si daca zaresc ceva vei si primul care afla

 4. Marian

  Eu stiam ca hameiul confera berii GUSTUL caracteristic amar si nu o aroma…

 5. Marian

  “Berea pasteurizata”, nu este berea care se pasteurizeaza? Adica prin pasteurizare se adauga si CO2 artificial in bere?

 6. Marian

  Daca procedezi ca si in post, eu zi ca nu degusti o bere ci pur si simplu o gusti 🙂

 7. RomeoS Post author

  @marian:
  – tot hameiul da gust amarui berii, numai ca in functie de tipul hameiului berea are si alta aroma/buchet. La degustare se insista mai mult pe particularitati, cel putin asa fac eu 🙂
  – in procesul de pasteurizare berea este fiarta cam 3 minute, pentru inlaturarea fermentilor/drojdiilor. Urmare a acestui proces, se pierde si carbonatia naturala. Ulterior se apeleaza la sifonarea berii (se adauga CO2 artificial, ca la orice bautura carbogazoasa)
  – (de)gustul nu se discuta, se cultiva: repetitia este mama invataturii!

Leave a Reply

Your email address will not be published.