Cutia de bere

Alaturi de sticla, butoi si mai nou pet, cutia de bere este unul din recipientele cele mai raspandite din care putem sa savuram licoarea preferata.
In ceea ce priveste ultilizarea cutiei pentru bere, parerile sunt impartite.

Fanii
Avantajele sunt destul de clare:
– Greutatea redusa, a ambalajului ce adduce un plus in confortul consumatorului
– Recirea mai rapida si mai uniforma a continutului si mentinerea acesteia la o temperature scazuta mai mult timp
– Perioada de valabilitate a berii din cutie este mai mare. O bere la doza expira cel mai adesea dupa un an de la imbuteliere, iar conditiile de depozitare sunt mai putin pretentioase
[ad]
Adversarii
Exista insa si destui adversar ai cutiei de bere. Dezavantajul principal pe care il scot in evidenta este dat de faptul ca dozele sunt fabricate in majoritatea cazurilor din aluminiu si zinc, metale ce afecteaza sistemul nervos.

Dar sa consultam si parerea unui specialist: Michael Jackson, scriitorul de bere, recomanda consumul berii la sticla de 0,5-0,75 litri. Spre deosebire de metal, sticla nu schimba gustul berii, iar in volum de 0,5-0,75 litri licoarea isi pastreaza carbonatia optima.

Scurta istorie
Cronologic vorbind, cutia de bere este foarte tanara, in comparatie cu berea in sine.
In 1810 Peter Durand patenteaza cutia de conserva si abia in 1933 American Can Company dezvolta un recipient de metal care pe interior era captusit cu plastic pentru a nu schimba gustul berii. Dat fiind ca era doar un experiment a mai durat 2 ani pana la comercializarea noului recipient cu bere.
La inceputul anului 1935, in Richmond, Virginia, S.U.A., s-au vandut primele cutii cu bere. Acestea contineau bere de tip Cream Ale, iar ziua in care s-a vandut prima cutie de bere, 24 ianuarie, a ramas in istorie ca โ€œZiua Aprecierii Cutiei de Bereโ€. )
In la sfarsitul anului 1935 o mica berarie galeza a inceput sa vanda berea intr-un recipient nou pentru europeni. Multi consumatori de bere erau sceptuici in privinta cutiei de bere prevazandu-i o viata scurta, insa in decembrie anul acesta cutia de bere britanica implineste 73 de ani.

Primele cutii de bere imitau forma sticlei de bere avand un capac cu infiletare. Aceasta forma a fost foarte populara pan in anii โ€™60, cand Mikola Kondakow de la compania canadiana Thunder Bay din Ontario a inventat cutia pentru bauturi cu sistem de descridere pull tab folosit astazi. Astfel la vechile cutii de bere cu capac prin rasucire au fost inlocuite foarte rapid cu noile cutii cu deschidere prin sistemul pull tab.

Colectionarii
De-a lungul timpului, variaetatea de forme, marimii, culori a cutiilor de bere au aprins pasiuni. In momentul de fata colectionarea cutiilor de bere este la fel de serioasa ca filatelia. Exista reviste de specialitate, cluburi de profil, intalniri periodice pe marginea acestui hobby.
De amintit este Muzeul Cutiei de Bere din East Taunton, Massachusett, S.U.A. cu o colectie de peste 3500 cutii de bere. Initial,cutiile au fost adunate din 1978 de catre Kevin Logan, care este si directorul acestui muzeu .

Doza sau Petul
Mai nou vine din urma, destul de tare, petul de plastic. Petul, in Romania se pare ca este din ce in ce mai popular, fiind si motorul cresterii consumului de bere din ultimii ani. In momentul de fata, dupa ultimile rezultate se pare ca suntem in top10 la consumatori de bere ca natiune. Cu toate acestea berea la cutie continua sa se mentina pe rafturi mai ales cand e vorba de marci de bere de import.

4 thoughts on “Cutia de bere

 1. Beer

  Cel mai bine e la sticla, cel mai comod e la cutie, cel mai ieftin e la PET. Eu consum bere doar la cutie si la sticla. Berea la PET e o mare aiureala: gust prost de la deschiderea sticlei si pana la ultima picatura. Sa nu mai zic ca ajunge in scut timp bere plata.

 2. admin Post author

  eu prefer la sticla si din comoditate la cutie, dar cand am ocazia nu refuz la butoi/halba

 3. Beer

  Nu am mai pus la socoteala butoiul, ca astea de la bar sunt din aluminiu = un fel de cutie mai mare ๐Ÿ˜€ Dar raman impotriva berii la PET ๐Ÿ™‚

 4. admin Post author

  de multe ori dupa limpezire berea este pusa in butoi unde mai are loc si fermentarea insa in cutie singura bere care mai fermenteaza este weissbier
  Da, butoiul e din aluminiu, dar cutiile din zinc, iar zincul strica mult gustul berii.
  Berea la pet insa este vedeta acestui an, deoarece ea este motivul pentur care romanii au ajuns in top10 consumatori de bere.
  O consider o etapa. Cum in 90 cu blugii din Turcia. Acum se cumpara si blugii din turcia insa vedetele sunt blugii de calitate, de firma.
  Asa va fi si cu berea. Multi consumatori isi vor eleva gustul, insa petul nu va disparea.

Leave a Reply

Your email address will not be published.