Cum citim eticheta?

Ati citit eticheta berii care o beti? Macar din plictiseala si tot va aruncati un ochi peste ea. NUu ma refer aici la cazurile extreme cand unii isi iau revista sau romanu cu ei la buda dupa ce au memorat in prealabil eticheta masinii de spalat.

Ma refer la momentele cand aveti o sticla sau o cutie de bere, sunteti insetat, luati o inghititura de parca ar fi ultima si apoi priviti spre recipient sa va asigurati ce beti. Asa ca vrand nevrand va uitati la eticheta.  In afara de brand veti gasi inscriptionat tipul de bere continuta si gradul acesteia de alcoolizare. Referitor la alcoolizare am mai discutat, dar mai apare un indicator: E.P. n%

Multi prieteni ma testeaza si ma intreab ce-i ala E.P. la o bere: este prescurtarea la Extract Primar si reprezinta cantitatea de produs fermentescibil ce exista in mustul de bere.

Acest E.P dupa fermentare se transforma in mare parte in alcool si in dioxid de carbon aciduland berea.  Insa nu tot extractul primar va fermenta la final E.P.-ul fiind intr-o concentratie foarte mica fiind denumit si dextrina. Dat fiind ca vorbim de concentratii acest indicator se exprima in procentaj din volum asemeni alcoolului din bere.

De ce e bine sa stim ce e cu acest E.P.? El ne indica  plinatatea berii, care ne imprima aroma berii si care ne face berea pe gustul nostru.

2 thoughts on “Cum citim eticheta?

  1. admin Post author

    dextrina este un nume dat unor zaharuri rezultate din degradarea partiala a glicogenului si amidonului in urma fermentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.