Cat alcool are berea?

Pentru siguranta dumneavoastra e bine sa stiti cat alcool are berea pe care o beti. In timp ce ne place sa savuram gustul berii continutul de alcool e responsabil de atmosfera.

Fiecare tip de bere ca tarie se incadreaza intre numite limite de alcoolizare.  Nu vom vorbi de cocktailuri sau de unele experimete gen bere cu arome artificiale sau intarita prin adaos de alcool etilic, ci doar de cantitatea de alcool rezultata in urma procesului de fermentare.[ad]

Continutul de alcool din bere variaza intre 3% din volum pana la valori de 12%. Sa nu uitam insa si de berile slab alcoolizate care contin alcool sub 1% din volum. Aceste beri sunt cunoscute si ca beri fara alcool.

Mai jos sunt enumerate principalele tipuri de bere si volumul de alcool continut:

 • Lager 4 – 5% Alcool
 • Pilsner Lager 3 – 6% Alcool
 • Wheat (Weissbier) 4 – 5% Alcool
 • Porter 4 – 5% Alcool
 • Bitter (ESB) 3 – 7% Alcool
 • IPA (India Pale Ale) 5 – 7% Alcool
 • Stout 5 – 10% Alcool
 • Double (Dubbel) 6.5 – 9% Alcool
 • Tripel (Trippel, Triple) 7.5 – 9.5% Alcool
 • Barleywine 8 – 12% Alcool

Cunoscand cele de mai sus de acum inainte va fi mai usor sa va dati seama intr-un pub, doar dupa tipul berii, de continutul de alcoo, fara a mai fi nevoie sa cititi eticheta.

One thought on “Cat alcool are berea?

 1. Mihai

  Mi se pare interesant de mentionat faptul ca in State, multi producatori nu mentioneaza pe eticheta cat alcool contine berea respectiva. Nu-mi amintesc daca a existat o lege vreodata, sau daca e mai degraba un considerent etic, ce spune ca daca s-ar tipari concentratia de alcool, oamenii ar tinde sa consume beri mai puternice, determinand productia de beri cu din ce in ce mai mult alcool. Tind sa cred ca nu este asa, mai ales ca, mai nou, concentratia de alcool apare pe unele sticle. (Nu uitati ca ma refeream la State)
  Iar acum, ca sa ma laud putin (nu din ingamfare, mai degraba dornic sa impartasesc cu voi): am baut vara asta o sticla de “120 min IPA” de la Dogfish Head, care are 20% alcool. Sunt aproape sigur ca nu este vorba de adaos artificial de alcool, insa pariez ca cei de la fabrica de bere din Delaware s-au jucat putin cu glucidele.
  De asemenea, cei de la Samuel Adams ar fi facut o editie limitata (Samuel Adams Utopias MMII), ce contine 24% alcool. Aceasta este considerata, totodata, cea mai puternica bere din lume. De asta n-am baut. Aceasta din urma ar putea ajunge la un pret de cateva sute de dolari pe sticla, avand in vedere cat de… limitata a fost editia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.