Bière de Garde

Bière de Garde sau “bere pastrata” este o bere de fermentatie inalta, originala din zona  Pas-de-Calais, din nordul Frantei, la granita cu Belgia. Pe vremuri aceasta bere era fabricata doar in gospodarii, ferme si microberarii.

Pentru a evita problemele ce puteau aparea la fermentare pe timpul verii (deseori drojdia se strica inainte de finalizarea fermentarii), aceasta bere era produsa in special iarna si primavara.

Dupa imbuteliere, sticlele de bere erau astupate cu dopuri de pluta si sigilata, asemeni sticlelor de vin spumant. Berea era apoi pusa la pastrare in pivnite, fiind consumata de-a lungul verii. De aici vine si denumirea acestui fel de bere: Bière de Garde

Culoarea cea mai intalnita pentru acest tip de bere este blonda spre rosiatic, unele marci de bere fiind de culoare chihlimbarie.

Fiind o bere de tip ale e normal ca si concentratia de alcool sa fie mai ridicata. Astfel, vlolumul de alcool variaza de la 6,5% pana la 8,5%

Dintre marcile cele mai cunoscute voi aminti: Jenlain (blonda si chihlimbarie) , Trois Moints sau CH’TI

Daca aveti drup prin Franta, incercati aceste marci de bere si cu siguranta nu veti regreta, mai ales ca e cu mult mai ieftina decat daca o cumperi din Romania.

3 thoughts on “Bière de Garde

  1. Natural

    Cand am fost ultima data in Franta am baut “bere de primavara”. Parca Meteor sau cam asa ceva ii zicea.
    E acelasi lucru cu ceea ce zici tu aici?
    Eram in zona Strasbourg.

Leave a Reply

Your email address will not be published.