Bere de la Berestroika

Acum 3-4 saptamani am fost in “vizita de lucru” la Berestroika . Daca eu (Slaven) mai vizitasem anterior institutia enuntata mai sus, undeva chiar pe la a doua saptamana de functionare, mai ramasese doar RomeoS de convins ca o vizita la berarie ar fi, pentru noi cel putin, un act culturalo-profesional de care trebuia sa ne achitam… Asa ca, intr-o seara de ianuarie geros, iata-ne pasind apasat catre Berestroika.

Ca idee, dupa cum ne spune Florin (berarul sef al locatiei – a se intelege managerul general), Berestroika este efectul unei nemultumiri, sau mai bine zis, al lipsei unei microberarii locale care sa vina cu o oferta mai sincera si mai diversificata in ce inseamna bere, dincolo de eternele licori de hamei (in majoritatea lor lager-uri) care se vehiculeaza in mod obisnuit. S-a luat o decizie, s-a cautat un producator de echipament pentru brasare completa, locatie, materie prima (malt, hamei, drojdie), materiale aditionale (filtre, retete, etc.) si s-a trecut la treaba.

Efectul: un local ordonat, care sa nu infranga veselia dar care sa isi conserve spiritul si aspectul, adresat unui public dinamic care sa stie sa aprecieze concomitent o bere sincera alaturi de o mancare sanatoasa.

Si cum noi suntem mai ales dedicati berii, cateva cuvinte despre produse n-ar strica.

Sa inceapa testele!

De la stanga la dreapta:

1. Black Stout

Producator: Beraria Berestroika

Stil: stout (este aprecierea producatorului)

ABV: cca 7%

Culoare: maroniu inchis cu reflexe rosiatice, clar (transparent). Carbonatie foarte slaba; spuma intensa (si atentie nu e nitro-bere!!!), cremoasa, din perle mici, trece cu greutate si se pastreaza in pelicula fina la suprafata lichidului. Dantelarie marcata daca se inclina paharul.

Parfum: uluitor! Malt combinat cu o savoare fructata, ceva de gen cirese amare, cu multe zaharuri care dau si un iz lemnos, ceva ce se regaseste des la stout-uri in genere, insa aici ceva mai pregnant.

Gust: corp dens, bine structurat savuros si sec (ca senzatie de palat), mediu dulceag cu un iz lemnos, favorizand maltul copt de diferite naturi (producatorul recunoaste ca foloseste mai multe tipuri de malt) cu multe zaharuri asociate. Finish intens, prelungit, amarui-lemnos. Asta da stout! Parerea mea e ca brasseur-ul ar trebui felicitat.

2. Red Ale Berestroika

Producator: Beraria Berestroika

Stil: ale (apreciaza producatorul)

ABV: cca 5,5%

Culoare: cupru opalescent (tulbure). Carbonatie sub medie, spuma moderata ca intensitate, trece relativ repede. Vagi tente de dantela pe pahar.

Parfum: malt cu o extensie dulceaga in fundalul texturii. Hamei slab sesizabil

Gust: corp mediu, slab astringent, in textura maltul apare in prim plan alaturi de o savoare dulceaga-lemnoasa interesanta, de negasit la orice bere de la noi. Finish alungit, mai degraba cu inflexiuni de malt decat de hamei, mediu astringent readucand savoarea lemnoasa a senzatiei de palat.

3. Berestroika Gold

Producator: Beraria Berestroika

Stil: pils

ABV: 4-4,5% (anunta producatorul)

Culoare: galben-pai, opalescent (cloudy, cum i-ar spune englezii). Carbonatia sub medie ofera o spuma rezonabila care trece repede. Vagi tente de dantela pe pahar.

Parfum: malt cu un iz acrisor-fructat destul de pronuntat.

Gust: corp mediu ca prima senzatie, slab astringent, in textura predominand maltul cu o inflexiune lemnoasa consistenta. Finish-ul e intens si alungit ca durata, trecand din acrisor intr-o extensie amaruie de la hamei, care aduce acestui sortiment o idee de prospetime.

Total: atrage atentia corpul structurat, aparenta de wittbier (dar atentie, nu este wittbier!) si intensitatea gustului care salveaza foarte mult produsul, facandu-l net deosebit fata de media familiei lager-pils. Minusuri relative ar fi carbonatia slaba, sau mai bine zis slabita (explicabil deoarece berii ii lipseste recarbonarea secundara inainte de livrare, asa cum se intampla cu toate lager-urile imbuteliate) si limpezimea (peste care se poate trece, stiut fiind ca in mod industrial se procedeaza la racirea brusca a wort-ului pana la o temperatura rezonabila pentru continuarea brasarii).

7 thoughts on “Bere de la Berestroika

 1. Raluca Mateas

  Perfect! Auzisem de ceva vreme de local, insa nu m-am nimerit ina sa ajung acolo. Postul tau este insa motorul, pare inedit. Trebuie incercat;))

 2. Andrian Cristoiu

  Deosebit fata de orice berarie, aici se poate bea o bere adevarata si mancarea este de-a dreptul delicioasa (ciolanele).
  Spor la bere !

 3. Alexandru

  Pai va spun tot eu.

  Berea – blonda, rosie, bruna -> 7,8,9 RON.

  Ciolanul – 32 RON
  Garnitura 8,9,10 RON

  Beraria e ok, in afara de un chelner cu ceafa de la subsol, cu atitudinea in concordanta cu ceafa.

 4. BigBoy

  We were really looking forward to our visit, because the brew their own beer. However it was really disappointing. The prices were very high and the portions very small. Also the service was not friendly. I would never go there again !

Leave a Reply

Your email address will not be published.