Berea in Egiptul Antic

Nu avem cum sa trecem cu vederea prezenta berii si in civilizatia Egiptului Antic unde era o bautura tuturor: deopotriva pentru adulti, cat si pentru copii.

Pentru a intelege importanta berii in Egiptului Antic si cat era de pretuita era aceasta bautura trebuie sa avem in vedere si legendele legate de originile acestei bauturi. Vechii egipteni credeau ca insusi Osiris , zeul lumii de dupa moarte, i-a invatat pe omeni cum sa-si fabrice berea.  Acesta este si unul din motivele pentru care berea nu lipsea de la ospetele si ceremoniile inchinate zeului mai sus amintit.

Excesele in consumul de bere erau la ordinea zilei in randul aristocratiei, asa ca scenele in care sclavii isi ajutatu stapanii sa vomite in timpul betiei erau considerate ca facand parte din ospat.

Mult timp s-a crezut ca berea Egiptului Antic era de calitate slaba, fabricata prin fermentarea in apa a painii. Berea astfel rezultata era mai consistenta si era considerata si aliment fiind folosita pentru plata muncii mai ales in patura saraca. Nici nobilimea nu refuza un ulcior de bere, insa de o calitata mult superioara.

[ad]Berea consumata de bogati nu mai avea acea consitenta data de prezenta painii fermentate. Berea era strecurata si filtrata dupa fermentare si consumata in amestecuri cu diferite siropuri de fructe sau extracte de ierburi medicinale sau miere de albine. Astfel, in cele mai rafinate combinatii de gust berea era oferita ca ofranda zeilor, cat si mortilor, in mormintele celor bogati fiind gasite importante cantitati de bere.

Heroglific, berea este reprezentata de un ulcior . Dat fiind activitatile in care apare berea la vechii egipteni acest semn  mai este folosit si in continutul cuvintelor si expresiilor: trimbuta beamancare si bauturaservitor.  Devenind atat de populara nici un faraon nu a indraznit sa perceapa o taxa pentru consumul sau producearea acestei bauturi alcoolice.  Abia Cleopatra (69-30 i.Hr.), din dinastia Ptolemeilor, de neam grec a fost cu ideea impozitarii alcoolului inclusiv din bere, la fel ca orice guvern din ziua de azi.

Recent, in 1996,  Delwen Samuel de la Universitatea din Cambridge , prin analiza microscopica a berii gasite in ulcioarele din morminte, a constatat ca nu toata berea era de calitate slaba si era procesata doar prin fermentarea painii in apa. Astfel, pentru cei bogati, la fabricarea berea se utilizau malt de orz, dar si un tip de grau, emmer, in loc de hamei. Urmarind rezultatele cercetarilor, cat si retetele si descrierile procesului de fabricare al berii gasite in scrierile heroglifice s-a fabricat berea Egiptului Antic sau berea faraonilor: King Tut Ale

Leave a Reply

Your email address will not be published.