Bere de apartament – part. a II-a

In prima parte am prezentat ingredientele si procesul de fabricatie pana la fermentare. (vezi prima parte)

Dupa ce lasam la fermentat mustul de bere in care am pus si drojdia, vom astepta pana cand se opreste fermentatia.

Cum vom sti ca nu mai are loc fermentarea? In momentul opririi sau micsorarii la minim a acestui proces, emisia de CO2 va fi insesizabila. Ca urmare, apa din serpentina de fermentat , nu va mai fi impinsa in exterterior. De regula fermentarea dureaza intre 7 si 10 zile.

Unii fabricanti de bere, in aceasta etapa, trec berea in damigene pentur limpezire urmanda ca ulterior sa o treaca in sticle. Voi reveni pe viitor si prezentarea acestui procedeu de fabricare.

Eu prefer ca procesul de limpezire si carbonare sa aibe loc direct in sticle.
[ad]
Transferul berii se face prin sifonare. Pentru aceasta etapa aveti nevoie de un furtun si binenteles de sticle.

Pentru sticle, am optat pentru pet-uri de culoare inchisa, de 2 litri. Culoarea inchisa este foarte buna pentru a impiedica patrunderea luminii in timpul limpezirii si carbonificarii. Lumina excesiva va disctruge restul de drojdie din bere ce ajuta la carbonare.

Dupa transferearea berii din butoi prin sifonare, e bine sa mai adaugati 2-3 lingurite de zahar in fiecare sticla. Adaosul de zahar va fi folosit de drojdia ramasa in bere, ca materie prima pentru o noua fermentare, insa mai scurta.

Dat fiind ca sticlele vor fi inchise, dioxidul de carbon rezultat nu va fi evacuat, insa va fi folosit pentru carbonarea berii. Acest proces (limpezire si carbonare) dureaza in jur de 3 saptamani, iar sticlele e bine sa fie tinute in aceasta perioada la intuneric si racoare.

Dupa cca 3 saptamani berea e gata de consum. Va urma si un TEST DIRVE 🙂

20 thoughts on “Bere de apartament – part. a II-a

 1. mihai vlad

  ca sa fac bere neagra ce trebuie sa fac sa pun ca ingrediente?

 2. admin Post author

  Daca ai rabdare sa fermenteze totu zaharul adaugat ajungi cam la 3-4% volum de alcool. Daca vrei o bere mai tare e bine sa adaugi mai mult zahar pentur a creste concentratia de extract primar ce va fermenta ulterior transformandu-se in alcool si CO2, carbonand berea.
  Dupa aproape 6 sdaptamani de fermentare si apoi inca 4 de limpezire in sticle am reusit sa fac bere si cu concentratie de alcool de peste 5% din volum.
  Taria o reglezi in timp dupa mai multe incercari si iti vei da seama cam cand sa pui zaharul cand drojdia etc. Precizez ca orice reteta este perfectibila, inclusiv cea de bere si mai ales cea de mai sus, insa e bine sa incepi de undeva.

 3. admin Post author

  Ca sa faci bere neagra ai nevoi ede un malt de bere neagra.
  La acest malt uscarea extractului de malt se face fortat si la temperaturi inalte, iar o parte din zaharurile continute se camerelizeaza. Din aceasta cauza berea neagra are aroma de caramel si nu ca e adaugat caramel in ea.
  Tot de la usacarea fortata si rapida unele boabe de orz incoltite se ard. Aceasta e cealalta aroma distinctiva a berii negre.
  Cei care adauga caramel si cafea nu fac altecevdecat sa coloreze berea. Aia nu e bere neagra.
  Deoarece acest malt este mai dens si berea va fi mai densa, concentratia de zaharuri fiind mai mare. In urma fermentarii si concentratia de alcool va fi mai mare deaoarece are ce fermenta. Din aceasta cauza berea neagra este de obicei mai tare.

 4. Valy

  “Dat fiind ca nu sticlele vor fi inchise, dioxidul de carbon rezultat nu va fi evacuat, insa va fi folosit pentru carbonarea berii.”

  Nu prea inteleg fraza: sticlele sunt inchise sau deschise. Merci.

 5. admin Post author

  greseala mea: e un nu in plus. Fac corectarea acum.
  fraza corecta: “Dat fiind ca sticlele vor fi inchise, dioxidul de carbon rezultat nu va fi evacuat, insa va fi folosit pentru carbonarea berii.”

 6. Valy

  Ai incercat sa faci la juma` de cantitate? Eu as vrea sa fac niste teste inainte de a trece la productia “industriala”.
  Vezi ca o sa stresez ceva pana o sa-mi iasa si mie prima bere :).

  Am gasit pe ebay pachete cu ingrediente pentru diferite tipuri de bere. Ai incercat vreodata chesti din astea?

 7. admin Post author

  am facut si 5 litri chiar.
  Dezavantajul: in momentu’ in care te apuci s-o testezi se termina repede 🙂

 8. Ciorici Alexandru

  Buna ziua ! Am revenit cu o intrebare . Ce fac cu drojdia care s-a lasat pe fundul bidonului ? aceasta , cel mai probabil va fi trecuta in sticle in momentul procesului de sifonare. Nu se va tulbura berea? E ok sa am drojdia respectiva in sticle ?

 9. RomeoS Post author

  Asa e la inceput. Incerci sa torni cu mai putina drojdie. Nu e toxica, dar schimba gustu. Foloseste sticle mai mari de peste 1 litru si e usor sa torni in pahar fara drojdie

 10. Bogdan

  Ce greseli duc la acrirea berii inafara de curatirea ustensilelor si a sticlelor folosite?

  Cam cat timp poate sta berea inchisa?

 11. RomeoS Post author

  faptul ca nu este racit rapid mustul de bere inainte de fermentare, poate duce la aparitia acidului lactiv, car acreste berea.
  depinde de tipul de bere: de la cateva luni pana la ctiva ani

 12. vio

  De ce pierd carbonatia foarte repede ,sau cum fac o carbonatia mai ridicata ?

 13. RomeoS Post author

  cat de repede o pierzi?
  pentur carbonatie mai ridicata, imbuteliaza mai devreme berea. Nu lasi prima fermentare sao saptamana cu doar 5 zile de ex.

 14. vio

  Cam imediat dupa primul pahar, si da prima fermentare am lasat-o 7 zile de fiecare data.Multam de raspuns.

 15. RomeoS Post author

  incearca atunci sa eviti sa folosesti la fermentare mai mult zaharurile din must si nu cele adaugate, respectiv din malt si nu din adaosul direct de zahar.
  NU este insa o regula. De obicei carbonatia este mai consistenta daca a fermentarea in sticla este mai mult de 2 luni.

 16. silviu

  …a mai facut cineva bere…noutati, retete care au fost imbunatatite…sfaturi…poze…etc.
  Multumesc !

 17. leon

  Nu stiu nene dar astsazi am vazut acest site si mi se pare genial! ma duc acasa, vars ciorba nevestemii si ma apuc de facut bere!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.