Bere afumata: Aecht Schlenkerla Rauchbie Maerzen

Acum 2 luni, am avut o discutie cu un domn foarte amabil din Covasna. Dupa cum va-ti dat seama, discutia a fost despre bere, insa nu orice bere, ci bere afumata. Am convenit ca voi degusta cand voi avea ocazia acest stil de bere foarte popular mai ales in orasul bavarez Bamberg.

Am fost avertizat sa nu ma astept la gustul berii care il stie romanul (mai precis de Pilsner). L-am asigurat ca fiind un pasionat de bere, inclusiv de bere belgiana, ma astept ca aceasta bere sa fie deosebita si nu m-am inselat.

Ulterior am primit un pachet cu 6 beri la jumatate de litru: asa ca va voi impartasi din experienta.

Aecht Schlenkerla Rauchbie Maerzen este o bere de fermentatie joasa (lager) bavareza. Supunandu-se rigorilor legiii puritatii berii, si de aceasta  data, bavarezii au cautat sa imbunatateasca gustul fara sa adauge alte ingrediente, decat cele permise (apa, malt, hamei, drojdie)

Ce au facut? In procesul de fabricare a maltului orzul este afumat cu fum de crengi de fag. In rest, procesul de fabricatie nu difera de orice alt lager. Maltul original afumat este cunoscut sub denumirea de Schlenkerla.

Tocmai acest malt afumat ii da o aroma specifica, asemanatoare cu cea a perelor afumate facute de bunica la tara.  Este o bere aspra, cu personalitate si o recomand la fripturi inabusite si la vanat. Aspectul este de bere neagra, insa are o tenta de dunkel. Datorita aromei pronuntate se poate consuma si la 7-10 grade. Daca este rece, efectul imediat va fi de tulburare, insa dupa ce se “linisteste” veti avea o licoare clara, negru-rosiatica.

Producator: Aecht Schlenkerla Rauchbie

Stil: lager afumat

ABV: 5,1%In rest procesul de fabricatie nu difera de orice alt lager.

Culoare: neagra rosiatica

Parfum: specific predominant de malt afumat echilibrat de hamei

Gust: Pregnant de pere afumate amarui cu un finis  usor dulceag

Leave a Reply

Your email address will not be published.