Bere si filosofie

un interviu inedit acordat de Filosoful Berii in exclusivitate pentru PAUZAdeBERE.info

L-am intalnit pe Filosoful Berii , pe numele adevarat Shawn Connelly, doar in spatiul virtual, acesta fiind fondatorul comunitatii online “The Aleuminati – the [not so] secret society of beter beer drinkers”Shawn mi-a atras atentia mai ales prin indemnul sau: “Bea cu intelepciune” , asa ca i-am propus un interviu pentru PAUZAdeBERE.info. Uitati ce a iesit:

PAUZAdeBERE.info: Shawn, am intalnit Avocatul Berii , Vanatorul Berii sau Somelierul Berii . De ce Filosoful Berii?
Filosoful Berii: Numele de Filosoful Berii are o istorie aparte. Prietenii, dar si sotia tot timpul imi spuneau ca eu cuget foarte mult la bere pana sa o beau. Intamplator sau nu am si o licenta in Filosofie, asa ca am combinat cele doua ocupatii Bere+Ganditor=Filosoful Berii

PAUZAdeBERE.info: Benjamin Franklin a spus ca “Berea este dovada caDumnezau ne iubeste si ca vrea sa fim fericiti”. Asta inseamna ca berea este materialeizarea democratiei: imi place sa ii spun si BERECRATIE. Este etic pentru fanii berii sa le fie inregistrate hobbiurile? (ma refer aici la BeerHnter sau la BeerSomelier)
Filozoful Berii: Wow, asta da intrebare. In primul rand, nu vreau sa deschid o disputa asupra faptului ca acele cuvinte sunt chiar ale lui Benjamin Franklin, desi sunt prea adesea atribuite lui. Indiferent de acest lucru imi da un sentiment de bucurie de fiecare cand aud aceasta zicere. imi place de asemena foarte mult si conceptul berii ca “democratie materializata”. In mod clar ca berea este un reprezentatn al libertatilor si idealurilor democratiei, fiind alaturi de la inceputuri si in evolutia ulterioara. E clar ca se potrivesc.
In ceea ce priveste etica sau lipsa acesteaia in ceea ce priveste inregistrarea ca marca a unui hobby eu cred ca tine mai degraba de un brand. Marca este pe un brand ulterior creat si este pur si simplu o afacere. Oameni ca Michael Jackson s-au remarcat in primul rand ca experti in domeniu avand o mare influenta ulterioara. astfel brandul este modul lor de a se identifica iar marca inregistrata ii fereste de cei care ar dori sa le fure identitatea. Din cate stiu eu, nimeni nu incearca sa inregistreze ca marca un anumit tip de bere. Berea in sine, de facto este open source.

PAUZAdeBERE.info: Tia-i inregistrat ca marca BeerPhilosopher?
Filozoful Berii: Da, binenteles. In aceste timpuri, proprietatea intelectuala sau de orice natura este supusa atacurilor si furturilor intr-un fel sau in altul. Imi place sa cred in respectul reciproc de idei, dar chiar si ideile sunt supuse deturnarii.

PAUZAdeBERE.info: Poti face bere fara filosofie si filosofie fara bere. Ce este mai special sa faci filosofia berii?
BeerPhilosopher?
Filozoful Berii: Consider ca fabricarea berii este o filosofie in sine. Dupa un punt de vedere pragmatic, trebuie contemplat continutul listei de ingrediente: cum aceste elemente variate se intalnesc ca intr-o casatorie desavarasind berea si apoi si modul in care se va prezenta ulterioar berea oamenilor (sau in cazul berii facute in casa cum se prezinta familiei in care a fost plasmuita)
Totdeauna imi place sa spun ca “este nevoie de bere pentru a face bere”. Personal sunt inspirat de o bere buna. Partea epicurista din mine ar spune ca bucuria savurarii unei beri este scopul in sine, insa berea este si un combustibil bun pentru cele mai bune filosofari. Pentur mine berea si filosofia sunt nedespartite.

PAUZAdeBERE.info: Care este berea ta preferata? Dar filosoful?
Filozoful Berii: Nu am o bere favorita sau un filosof favorit. M-am bucurat de prea multe beri si m-au incanta prea multi ganditori incat sa nominalizez pe cineva anume. Am avut intotdeauna o slabiciune pentru disciplina si estetica. Conceptele din jurul experientelor noastre senzoriale si cum influenteaza acestea lumea din jurul nostru, sunt strans legate de modul in care savuram o bere buna sau citim un ganditor. Pana la urma, ce este mai sublim ca experienta senzoriala decat savoarea unui ale de calitate? Sunt angajate in acest proces toate simturile, chiar si cele tactile, daca degustarea este facuta cum trebuie, iar gandurile si emotiile sunt deopotriva. Sunt cam rezervat cu simturile pentru Bud Light 🙂 Glumesc

PAUZAdeBERE.info: Statistic vorbind, Romania este in primele 10 tari din U.E. in ceea ce priveste consumul de bere pe cap de locuitor. Inclusiv turistii apreciaza berea de aici. Ai avut ocazia sa gusti vre-o bere romaneasca?
Filozoful Berii: Pana acum inca nu. Am gustat beri de prin toata lumea, insa nu imi aduc aminte sa fi fost si romaneasca. Imi pare rau sa o spun, dar promit ca se va remedia. 🙂

PAUZAdeBERE.info: In Romania, literatura specifica este dominata de cartile despre vin. Cartile de bere sunt foarte putine, de cele mai multe ori fiind aduse din Europa si SUA. Exista insa si un segment de cititaori care prefera sa cumpere direct de pe Amazon sau eBay. Ce carti de bere ti-au atras atentia si vrei sa le recomanzi pasionatior de bere din Romania?
Filozoful Berii:Hmmm… De unde sa incep? De curand am citit o carte extraordinara, o comparatie intre bere si vine, asemnari si contradictii: “Grape vs. Grain” de Charles Bamforth. Este o lucrare comparativa excelenta urmand drumul civilizatiei celor 2 bauturi. Mai reomand “Ambitious Brew” de Maureen Ogle, o lucrare fascinanta depsre adevarata istorie a berii americane.
Nu vreau sa uit clasicul Papazian Complete Joy of Homebrewing” si “Extreme Brewing” de Sam Calagione.

PAUZAdeBERE.info:Multumesc pentru timpul acordat si Noroc!
Filozoful Berii:Multumesc pentru orportunitate! Cheers!

Leave a Reply

Your email address will not be published.