Daily Archives: 08/06/2009

Berea Manastireasca

Berea Manastireasca sau berea de abatie este acea bere care foloseste licenta de producere si comercializare a unei beri produse in vechime in manastirile belgiene. Prin aceasta licenta producatorul se obliga sa respecte reteta si conditiile de fabricatie ale berii originale. Sunt cazuri in care acest proces este supravegheat indeaproape de catre calugarii care produceau acea bere, insa si beri care nu mai se produc in spatele zidurilor unei abatii, deoarece din acestea nu mai exista decat niste ruine.

Cu toate aceastea berea manastireasca s-a detasat de restul berilor mai ales prin calitatea superioara a acesteia. Asemeni berii trappist (produsa chiar de calugari), berea manastireasca delimiteaza un segment traditional din varietatea berilor belgiene, insitand mai mult pe conservarea retetei si a conditiilor de fabricare, decat pe un anumit tip sau stil de bere specific. Astfel, sub denumirea de bere manastireasca gasim o varietate de stiluri de bere: blonda,  bruna, dubbel, trippel.

In fotografiile de mai sus aveti si dovada clara ca sunt un iubitor al berii manastiresti, iar in topul preferintelor mele, in materie de bere, unele marci de bere manastireasca se balt la locul 1 cu berile trappist. Imaginile sunt de la o degustare de bere manastireasca la care licoarea era oferita de un abate. Nu era calugar omu’, dar era foarte pitoresc.

Pentru ca denumirea de bere manastireasca a fost adoptata de unii producatori doar ca instrument de marketing, iar uneori berea manastireasca era o bere obisnuita Union of the Belgian Breweries (UBB) a introdus eticheta Certified belgian Abbey Beer . In fotografia alaturata aveti certificatul amintit pentru ca atunci cand cumparati o bere manastireasca sa beti o bere manastireasca.