125 de ani de La Trappe

Anul acesta berea trappist La Trappe implineste 125 de ani.  Istoria incepe in 1884 cand abatia Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven din Berkel-Enschot, Olanda a fondat Beraria De Koningshoeven (berarie se intelege aici ca fabrica de bere).

Deschiderea berariei s-a facut atunci, pentru a-si sustine abatia, cat si pentru a contribui la diferite fonduri de caritate. Cu toate acestea, beraria a functionat mai mult ca o afacere, iar in scurt timp abatia detinea si cateva baruri unde era servita o berea produsa de acestea. Initial aceasta bere era de tip lager.

Din 1969 Artois (acum InBev) a cumparat licenta de fabricare a acestei beri de abatie pana in 1980. Dupa 1980 calugarii au reinceput sa ii fabrice din nou berea sub brandul La Trappe . De data aceasta nu mai era vorba de o bere de fermentatie joasa (lager) , fiind dezvoltata o reteta de bere de tip ale, ce se gaseste si astazi.

Cu timpul au moa fost dezvoltate si alte stiluri de bere. In 1987 sunt scoase pe piata La Trappe Dubbel si La Trappe Trippel iar in 1992 La Trappe Blonde. Din 1985 La Trappe este exportata gasindu-se si in Romania in supermarkete si hipermarkete cat si in barurile si puburile mai pretentioase. La Trappe este singura bere trappist care se fabrica in Olanda, celelalte 6 beri trappist fiind fabricata in abatii din Belgia.

3 thoughts on “125 de ani de La Trappe

  1. Buratino

    tot berea belgiana e mai buna…anul asta am fost a 3-a oara in brussels si berea e unul din motive.in bruges, este si expozitia tutror celor aproximativ 420 de sortimente inregistrate….se pare ca, de fapt, au peste 600…daca nimeresti in anumite baruri,cum este Poechenellekelder sau Circus, chelnerii sunt f amabili si iti pot istorisi diverse amanunte despre beri si fabricarea acestora. Circusul are chiar o bere proprie, a casei, facuta pe comanda la un maestru berar.incredibila industrie, minunata tara.berea nemteasca e un pipi, oricum.

  2. scorojit

    Frumos articol. Si mai frumos e ca tocmai ce-am terminat de degustat o La Trappe bruna.

Leave a Reply

Your email address will not be published.